Veel mensen willen alleen maar meer en meer. Altijd op zoek naar het hoogst haalbare. Altijd het maximale eruit halen. Iets minder is zonde. Alleen om altijd het maximale eruit te halen zul je ook altijd het maximale erin moeten steken. En dat kost heel veel energie. En hebben wij zoveel energie?
Ik heb al vaker geschreven over balans. Balans is niet in een uiterste maar balans is in het midden. En in het geval van altijd het hoogst haalbare te willen bereiken. Is voor mij het hoogst haalbare in het midden. Want als je ook altijd het hoogst haalbare erin moet steken dan zit je dus altijd in een uiterste. En wij mensen kunnen nu eenmaal niet altijd 100% geven. We hebben altijd behoefte aan rust. En om hierin in balans te komen moeten we ongeveer net zo ver en net zo lang naar beneden als we daarvoor omhoog zijn geweest. Dus hoe langer en hoger we gaan, des te langer we laag moeten gaan. We hebben een bepaalde fysieke grens waar we een tijdje overheen kunnen gaan. Maar er gaat een moment komen dat we dat niet meer redden. Alle ballen van het dagelijkse leven omhoog houden en altijd voor iedereen klaar staan.
Omdat wij een nogal perfectionistisch en efficiënt volkje zijn zullen wij altijd manieren vinden om uit alles zo veel mogelijk uit te halen. Een 9 is niet goed genoeg, het moet een 10 zijn. Althans, dat denken we. Maar vaak is een 8 of een 7 ook goed. En dan hoef je er minder energie in te steken. In efficiëntie zit een grens. Dit kan ik redelijk bedrijfsmatig uitleggen. Alleen in ons eigen menselijke systeem werkt het ook zo. In het begin steken we er relatief weinig in en komt er een bepaald rendement uit. En dan gaan we de input verhogen waardoor het rendement stijgt. Alleen word er op den duur niet meer naar het rendement gekeken maar naar het eindresultaat. En dat is iets totaal verschillend. Het eindresultaat moet omhoog en we kijken helemaal niet meer naar hoeveel input we moeten geven. En dan gaat het rendement juist omlaag. In een bedrijf zijn er managers die dat rendement in cijfers bijhouden en die gaan daar vaak op reageren. Alleen in ons eigen systeem hebben we dat vaak niet in de gaten. We blijven maar doorstomen om dat eindresultaat te bereiken. En we vergeten alles daar omheen.
Het is daarom heel belangrijk om bewust te zijn van je eigen lichaam. Je fysieke energielevel is denk ik wel 1 van de belangrijkste dingen om in de gaten te houden. Je lichaam geeft aan waar het behoefte aan heeft. Vermoeidheid is vaak 1 van de eerste symptomen die je krijgt als er iets niet goed zit. Als je dan door blijft gaan zul je ziek worden, een burnout krijgen of andere lichamelijke klachten. Als er pijn in het spel komt dan ben je vaak al veel te lang veel te veel van je lichaam aan het vragen. En zoals ik al zei zul je om in balans te komen ongeveer net zo lang en net zo ver de andere kant op moeten om weer in balans te komen. Als jij een week lang extra zwaar werk hebt moeten doen zul je de week erop extra veel rust moeten nemen. Maar als je een jaar lang elke dag in het rood over je eigen lichamelijke grens heen bent gegaan. Dan is de kans groot dat je ook ongeveer een jaar heel erg rustig aan moet doen. Het is natuurlijk niet zo zwart wit als ik het nu vertel maar anders krijg ik het niet uitgelegd. Want je kan ook niet meten hoe hoog je omhoog of omlaag gaat. Als je na een zware periode meer rust nodig hebt dan geeft je lichaam wel aan als die periode voorbij is en als je weer wat mag gaan doen.
Als je dus merkt dat je vaak moe bent en je komt erachter dat dat komt omdat je de lat altijd hoog legt. En vaak zijn dat ook meerdere latten die hoog liggen. Dan zul je moeten gaan kijken welke latten je lager kan leggen. Want op alles wat je doet altijd het maximale eruit halen is werkelijk onmogelijk. En het menselijk lichaam is tot veel in staat. Maar het is altijd afhankelijk van balans. Als je de ene lat wat hoger hebt liggen leg je de andere wat lager en zo kan het ook in balans komen. Je hebt uiteindelijk maar een beperkte capaciteit van je menselijke lichaam en daarom zul je bepaalde keuzes moeten maken welke dingen je belangrijk vind en welke minder. Daarom zul je om iets te mogen bereiken ook bepaalde offers moeten brengen. Dan zul je iets wat je heel leuk vind om te doen een tijdje moeten laten om iets anders wat je heel belangrijk vind goed te kunnen doen.
Balans is een ingewikkeld iets want je kan het werkelijk overal in vinden. Balans tussen werk en privé, in actief zijn en rust nemen of balans tussen je relatie en je vrienden. Maar je kan ook weer balans vinden op je werk tussen verschillende werkzaamheden en je kan ook weer balans vinden in je vriendengroep tussen bepaalde vrienden of in je relatie tussen hoeveel je geeft en hoeveel je neemt. Balans zit werkelijk overal in. Daarom spreken we ook als er iets niet goed loopt in een menselijk systeem van een onbalans. En waar die onbalans dan zit is een zoektocht die niet altijd even makkelijk is. En waar je vaak ook niet alleen uitkomt. Vaak is het makkelijker als iemand van een afstand naar je situatie kijkt en die ziet of voelt vaak waar deze onbalans zit.
Nu kan die persoon iemand zijn in jou eigen omgeving. Deze mensen kennen je vaak en weten ook wel waar je onbalans te vinden is. Heb je echter een onbalans die dieper gaat en moeilijker te vinden is. Neem dan contact met me op want ik kan vaak veel verder en dieper invoelen waar de onbalans te vinden is. Want als je de onbalans gevonden hebt moet je ook nog uitvinden waardoor deze onbalans veroorzaakt word.