Conflicten, je zou willen dat ze niet bestonden maar toch zijn ze er en kun je er niet omheen. Communicatie gaat altijd 2 kanten op en omdat niet iedereen hetzelfde is gaat het nog eens geregeld fout. Dit kan heel veel redenen hebben en in deze blog ga ik het hebben over het feit dat er soms mensen zijn die een heel andere bedoeling hebben met een gesprek als dat ze doen lijken.
Eerlijk is het niet. Maar zo is onze wereld ook niet. Vaak als dit gebeurt in een gesprek dan wil de ander je iets laten doen of laten geloven wat eigenlijk anders is. Er word in deze situaties vaak een verhaal verteld wat niet klopt. En als je een verhaal verteld wat niet klopt dan zal de andere persoon ALTIJD aanvoelen dat dat niet klopt. Geen enkele uitzondering daar. Weliswaar bij de ene is dit bewust en bij de ander onbewust. Maar toch word dit gevoeld. Dus als je je hiervan bewust bent dat de ander iets anders bedoeld als wat deze zegt. Dan kun je dat vaak niet bewijzen omdat ze er natuurlijk alles aan doen om jou dat te laten geloven.
Dan zijn er een paar manieren om daar mee om te gaan. De onbewuste mensen zullen het klakkeloos aannemen als waarheid en gaan in het gesprek mee. Maar als je iets bewuster bent van het feit dat iemand iets anders bedoeld. Dan kun je gaan doorvragen. Maar pas op, dat vind de ander helemaal niet leuk. Want deze persoon moet weer iets gaan verzinnen om zijn verhaal overeind te houden. Dus het verhaal gaat nog meer rammelen. Dan hangt het ervan af hoe lang en hoe ver je door gaat vragen. Er zal een discussie ontstaan die best hoog op kan lopen. Ligt eraan hoe lang de ander zijn onzinverhaal hoog weet te houden. Het kan zijn dat ze er op den duur niet meer omheen kunnen en dat de waarheid aan het licht komt. Maar ze kunnen ook boos of zeer geïrriteerd worden. Maar komt dit door jou omdat jij doorvraagt of door de ander omdat ze je om de tuin willen leiden. Vaak word het allemaal zo gedraaid dat jij de slechte bent omdat jij overal moeilijk over doet. Als jij iedere keer een vraag stelt, de ander met een gammel argument komt, jij dat weer onderuithaalt met een sterk argument. Dan ben jij niet de reden dat er een conflict ontstaat, maar de ander.
Laat je daarom niet snel iets wijs maken. Als jou onderbuikgevoel niet klopt. Ga dan vragen stellen. En probeer netjes te blijven. Merk je dat de ander geïrriteerd raakt en met gammele argumenten komt dan heb je het vaak bij het juiste eind. De argumenten gaan dan ook steeds meer rammelen en dat komt omdat waarheid het langste duurt. En onwaarheid gaat steeds meer wankelen. Want als het verhaal van de ander wel klopt worden de argumenten steeds sterker. Ben hier dus ook voorzichtig mee. Daarom adviseer ik om vragen te stellen. Vragen mag. En je mag zelfs verwoorden dat je er helemaal niks van geloofd wat de ander zegt. Dat wil namelijk nog niet zeggen dat je vind dat de ander liegt. Maar je hebt een heel sterk gevoel dat het niet klopt. Laat het dus altijd in het midden als je het niet zeker weet of als je het niet hard kan maken.
Heb jij vaak met dit soort situaties te maken? En wil je jezelf daartegen wapenen? Neem dan contact met me op en dan gaan we daar samen mee aan de slag.