De kracht van herhaling
Als we iets leren wat we nog niet vanzelf kunnen moeten we eerst zorgen dat het in ons systeem komt. We moeten het ons eigen maken. Eerst moeten we er heel bewust mee bezig zijn en daarna gaat het van het bewuste naar ons onbewuste. Neem maar het voorbeeld leren autorijden. Je moet eerst veel nadenken wat je moet doen. Eerst de koppeling indrukken, dan de auto in de versnelling, dan langzaam koppeling laten komen en beetje gas geven. Terwijl als je dit al langere tijd doet dan gebeurt het allemaal vanzelf. Dit komt omdat we het blijven herhalen, herhalen, herhalen.
Het gebeurt ook als je een opleiding of een cursus doet. Als je iets leert en je doet het maar 1x en dan daarna bijna niet meer dan vergeet je het en dan blijft het niet hangen. Daarom is het beter als je het vaker doet zodat je het vanuit een automatisme gaat doen. Neem nu een taal leren spreken. Dan moet je de woorden uit die taal blijven herhalen omdat je ze anders vergeet. Heb je dit gedaan en ga je daarna die taal zo goed als niet spreken dan ga je ze alsnog vergeten. Het zit nog wel ergens opgeslagen alleen zijn er veel meer dingen bovenop komen liggen. Zie het een beetje als een zolder waar je vanalles opslaat. Hetgeen wat je vaker gebruikt ligt meestal vooraan en de dingen die je nooit gebruikt liggen ergens achterin waar je bijna niet bij kan. In ons brein werkt dit net zo.
In het geval van iets leren heeft het een positieve uitwerking. Alleen herhaling kan er ook negatieve effecten hebben. Bijvoorbeeld als iemand elke dag tegen je zegt dat je lelijk bent. En de volgende dag zegt deze persoon dat weer. Dan ga je door de kracht van de herhaling ook echt denken dat je lelijk bent. Dan gaat je zelfvertrouwen naar beneden en dan word je onzeker. En iemand lelijk vinden dat is een mening, dus het is niet eens een waarheid. Alleen als je het maar vaak genoeg hoort dan gaat je systeem dat overnemen. Maar je systeem gaat er ook op reageren. Want je gedachten sturen je lichaam. Als je te weinig zelfvertrouwen hebt dan gaat je energie omlaag en kun je zelf depressief raken.
Als je naar de radio luistert dan hoor je tegenwoordig continu dezelfde muziek. En de muziek van tegenwoordig is zo ontzettend eentonig. Over het algemeen is het 1 zinnetje wat ze 3 minuten blijven herhalen. En dat nummer draaien ze 5x per uur. En dat draaien ze 24u per dag. Hierin zit dus iedere keer die herhaling in. Als je dit op de achtergrond hoort gaat je systeem daar ook op reageren. Het komt in een soort hypnose terecht. Want het is dag in dag uit iedere keer hetzelfde loopje waar je in zit. Dit gebeurt ook als je elke dag hetzelfde eentonige werk doet. Werk met weinig uitdaging. Hierdoor gaat je systeem afschakelen. Vaak gaat je (levens)energie omlaag. Dat is de vreugde die je uitstraalt. Er zijn positieve opgewekte en energieke mensen. Alleen als je elke dag in deze loopjes terecht komt dan gaat je algemene mood daar door achteruit. Je energie gaat omlaag en je gedachten worden minder positief.
Ook in relaties gebeurt het vaak. In het begin is het leuk en spannend. Op den duur word het een dagelijks patroon. Wat ook bijna niet anders kan. Want het kan niet altijd blijven als in het begin. Als je langere tijd een relatie hebt, en het elke dag hetzelfde patroon krijgt, dan zal er altijd een op een zeker moment een sleur in komen. Dat is onvermijdelijk. En dat wil niet zeggen dat je meteen de handdoek in de ring moet gooien. Maar wel een moment om eens te bekijken of het allemaal wel echt goed zit. Is dit wel de persoon bij wie ik hoor. Hangt van meerdere factoren af. Als het al redelijk in het begin van de relatie gebeurt dan heb je al een serieuze alarmmelding dat er iets niet helemaal in orde is. Als je al ontzettend lang bij elkaar bent dan weet je in ieder geval dat er iets goed zit anders ben je niet zo lang bij elkaar. Je kan dus even in een dipje zitten maar het kan ook zo zijn dat je te ver uit elkaar gegroeid bent dat jullie niet meer bij elkaar passen. Mensen veranderen en zijn continu in beweging. Mensen bewegen van elkaar en weer naar elkaar toe. De vraag is dan hoe ver raak je van elkaar af en wat is de richting waar je heen wil. In het geval van het dipje waar je in zit kun je hier uitkomen door meer variatie toe te passen in het dagelijkse leven.
Als je dit een beetje snapt en herkent dan kun je daarop reageren. Probeer daarom zo veel mogelijk af te wisselen en te variëren. Als je merkt dat je in een sleur terecht komt dan weet je dat er te weinig afwisseling in zit. Als je hierin actie onderneemt dan zul je merken dat vaak je energie omhoog gaat en dat je veel positiever in het leven gaat staan. Echter is dit vaak niet makkelijk. Het kost ook energie om hierin actie te ondernemen. En als je energie al zo ver omlaag is dat er niet voldoende energie over is om hieruit te komen dan heb je een andere uitdaging. Probeer er daarom ook voor te waken dat dit niet gebeurt. Vaak ligt de oplossing dan in het roer helemaal om te gooien.