In Nederland is men heel goed in het maken van regeltjes. Overal is een regeltje voor en of het nu zijn doel bereikt of voorbij streeft dat is niet belangrijk. Het regeltje is heilig. Zo zijn er geschreven en ongeschreven regels. Vooral bij de ongeschreven regels gaat het vaak mis omdat dat te maken heeft met waarden en normen en die zijn nu eenmaal voor iedereen anders.
We hebben in een land nu eenmaal bepaalde basis- wetten en regels nodig. Als dit niet zo zou zijn zou iedereen elkaar kunnen uitbuiten en misbruik van bepaalde dingen kunnen maken. Alleen zoal met veel dingen in ons land zijn we met de wetten en regels wel een klein beetje doorgeslagen als je het mij vraagt. Er zijn vaak teveel regels en het komt ook vaak voor dat regels elkaar tegenspreken. En dan kan het nog zo zijn dat je bepaalde geschreven regels op meerdere manieren kan interpreteren. Waardoor continu misverstanden ontstaan. Ook streven veel regels hun doel voorbij en zijn veel regels niet gemaakt om onze samenleving op een positieve manier te bevorderen maar om bepaalde mensen hier een voordeeltje uit te laten halen. En dat is meestal niet de gewone hardwerkende arbeider. Ook is een regel vaak gemaakt voor 1 bepaalde situatie en klopt deze niet meer in andere situaties. Het recht van de sterkste geld al heel lang niet meer en dat zou uiteindelijk ook niet eerlijk zijn. Daarentegen geld nu vaak het recht van de slimste wat in de praktijk evenmin eerlijk is. Kortom, we zijn behoorlijk uit balans met onze wetten en regels.
Als we dan gaan kijken naar de naleving van de wetten en regels dan lopen de meningen behoorlijk uiteen en lopen ook de gemoederen vaak hoog op. Omdat sommige mensen enkel naar de regel kijken en niet naar het doel van de regel. Als een regel zijn doel voorbij streeft dan zijn er veel mensen die zich niet aan die regel houden. De mensen die dan weer voor de regeltjes gaan die hebben daar vaak wel wat op aan te merken. Als je dan door gaat vragen bij die mensen waarom jij je aan die regel moet houden is vaak het enige argument “Omdat het nu eenmaal een regel is” of “Omdat het zo hoort”. In mijn ogen niet echt een sterk argument. Mij is altijd geleerd als je wil dat iemand een regel naleeft zul je deze met sterke argumenten moeten onderbouwen. Dus “Het is nu eenmaal een regel” is voor mij geen argument.
Vaak heeft de ontlading van mensen die vinden dat jij een bepaalde wet of regel na moet leven niks te maken met de hele regel, zelfs niet met de hele situatie. Het is vaak puur een manier van het ontladen van onverwerkte emoties die hun in de weg zitten. En als jij je dan niet aan een regeltje houd dan zien hun dat als een legitieme reden om die emoties die niets met jou te maken hebben er naar jou uit te gooien. En vaak omdat deze emoties buitenproportioneel hoog zijn komt het niet heel erg vriendelijk over. Dus je krijgt meteen een verdedigende “tegenaanval”. Kortom, je hebt in dergelijke situaties zo een conflict te pakken. Alleen als de mensen die zo volgens de regels leven zichzelf eens niet aan een regel houden en iemand zegt er iets van. Dan “Moet er niet zo moeilijk gedaan worden” of dan gaan ze zelf uitleggen waarom een regel zijn doel voorbij streeft.
Uiteindelijk heb je dus bij ongeschreven regels nog veel meer kans op een conflict. Omdat dit nergens vast gelegd is en deze regels voor iedereen weer anders zijn. Dat is in andere culturen al helemaal zo. Maar in ons land scheelt het per regio en het kan zelfs per dorp, straat of zelfs gezin verschillen. Dus eigenlijk komt het erop neer dat een ongeschreven regel eigenlijk iets is wat iemand, gebaseerd op zijn eigen normen en waarden, “normaal” vind. En je merkt al, deze normen en waarden zijn gevormd door je opvoeding en alles wat je meegemaakt hebt in je leven. En er is zo een misverstand want wat voor jou normaal is hoeft voor een ander niet normaal te zijn.
Eigenlijk komt het erop neer dat als iemand een bepaalde lading met zich mee draagt die komt door een onverwerkte emotie. Dan word er al snel op knopjes gedrukt waardoor er een ontlading plaats vind. En je kan niet zomaar zonder reden boos gaan doen op iemand die niks fout doet. Dus als iemand zich dan niet aan een regel houd zien we dat als geldige reden om boos op die persoon te doen. Het wil ook niet altijd zeggen dat iemand een regel bewust niet naleeft. Uiteindelijk zijn we nog altijd mensen. We kunnen een andere mening hebben, we kunnen ons vergist hebben en het kan zijn dat een regel niet helemaal duidelijk is. Probeer daarom ook niet meteen iemand af te rekenen omdat ze een regel niet naleven. En vooral niet bij een ongeschreven regel. Als je merkt dat je op zo’n moment gaat ontladen, ga dan eens na of er bij jou niet iets zit wat nog niet helemaal verwerkt is. De beste manier om iemand te confronteren met het niet naleven van een regel is door vragen te gaan stellen. Vraag gewoon eens of ze in de gaten hebben wat ze aan het doen zijn. En blijf doorvragen want dan kom je er achter met welke reden deze persoon de regel niet naleeft.
Kom jij dit soort situaties vaak tegen? En merk je dat je zelf vaak aan het ontladen bent als iemand een regel niet naleeft? Dan is er vaak werk aan de winkel. Wil het jou maar niet lukken om hier vanaf te raken en kun je hier hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op.