Be Conscious
Ben jij bewust over jezelf?

Miscommunicatie


We kennen het allemaal wel. Een discussie die helemaal uit de hand loopt op whatsapp. Of een email gesprek wat niet overkomt zoals je het bedoelt.


Bij tekstberichten kunnen we elkaar niet zien en niet horen. We sturen enkel platte tekst. We kunnen dit nog een beetje mooier maken met een emoticon alleen zit daar geen gevoel bij. We kunnen dus heel lastig beoordelen hoe iemand iets bedoeld te zeggen. Of in welke emotie dit misschien geschreven is. We missen ook de non-verbale communicatie. Kortom, zoals ik al vaker gezegd heb ontstaan de meeste conflicten als er een deel van de communicatie mist.


In onze huidige maatschappij gebruiken we steeds meer tekstberichten. We communiceren steeds meer digitaal. Omdat we het altijd heel druk hebben is dit vaak de makkelijkste weg. Je kan reageren wanneer het uitkomt en de ander kan het lezen wanneer het hun uitkomt. Eigenlijk best een efficiënte manier van communicatie. Alleen er is dus het grote nadeel dat het heel snel een conflict oplevert. We begrijpen elkaar vaak verkeerd omdat tekstberichten op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Vaak gaan we in ons hoofd al aannames maken over hoe ze het bedoeld zullen hebben. Soms schieten we daardoor in een emotie en gaan we niet verder nadenken als dat ene scenario wat er in ons hoof speelt. “Die persoon is vast boos op mij, dat bericht komt zo bot over”. Maar is die persoon bot of heeft deze het gewoon druk? Of zijn ze gewoon graag kort en duidelijk via een tekstbericht? Of misschien houden ze niet van typen op een telefoon? Kortom, er kunnen duizend verschillende redenen zijn waarom deze persoon dit op deze manier stuurt.


Als je nu een bericht krijgt van iemand en het komt verkeerd bij je binnen. Schiet je in de emotie hierdoor. Vraag dan een hoe deze persoon het bedoelt. Leg eens uit dat het verkeerd bij je binnenkomt. Geef aan dat je het misschien verkeerd begrepen hebt. Vaak doen we dit niet omdat we bang zijn voor een conflict. We zijn bang dat die persoon het wel verkeerd bedoeld heeft en dat hier een discussie uit voort komt. Dus vaak nemen we de gok dat het allemaal wel goed zal aflopen en ontwijken we de vraag aan de ander. Ik persoonlijk zou ervoor kiezen om het rechtuit te vragen hoe het bedoeld is, met als risico dat het een minder leuk gesprek wordt. In plaats van dat ik kans heb dat er een conflict gecreëerd wordt op basis van een misverstand door gebrekkige communicatie. Want als deze persoon echt ergens mee zit dan kun je daar samen proberen uit te komen.


Wat er in tekstberichten ook heel vaak fout gaat is iets wat er in normale gesprekken ook vaak fout gaat. Dat is het feit dat we iemand niet uit laten praten. En in een tekstbericht kun je niet door elkaar heen praten, alleen kun je wel al antwoord geven terwijl de ander nog niet heeft kunnen reageren. Vaak wordt er zelfs al over een ander onderwerp getypt en dan krijg je 2 onderwerpen die op hetzelfde moment aan de orde zijn en die elkaar dan gaan kruisen. Je kent het wel, je gesprekspartner is al bij een ander onderwerp terwijl jij nog op het vorige aan het reageren bent. Hierdoor wordt de communicatie heel warrig en komen er ook heel veel misverstanden. Neem dus de tijd om in tekstberichten iedereen zijn verhaal af te laten maken en wacht eerst eens op reactie van de ander.


In emailverkeer zijn we vaak veel te uitgebreid met uitleggen hoe we iets ervaren. Dit is niet heel erg zinvol om dit in een email te doen. De ander kan in een gewoon gesprek vaak heel goed opmaken hoe je iets bedoeld. Alleen in platte tekst is het hoe meer tekst je hebt hoe sneller het verkeerd begrepen wordt. Probeer daarom ook kort en bondig te zijn. Zet alleen in een mail wat concreet hetgeen is dat je wil zeggen. Maak dit niet te lang want dan heb je alleen maar meer kans op misverstanden en dus op conflicten.


Op social media maken we het ook aan de lopende band mee. Iemand reageert op een post en daar reageert weer iemand op en dat loopt uit de hand. Hierin is het ook weer dat de platte tekst zonder emoties gelezen wordt wat voor misverstanden zorgt. Ik heb het al heel vaak meegemaakt als je uiteindelijk door gaat vragen in zo’n situatie dat de persoon in kwestie dan vaak heel iets anders bedoelt te zeggen. Maar als hier niet naar gevraagd wordt krijg je vaak een ordinaire bitchfight. Ook het tempo waarmee ooit de reacties online komen zorgt ervoor dat we niet alles lezen wat er gezegd wordt en bij facebook gaan ze zelfs alleen de populaire berichten laten zien. Oftewel facebook bepaald voor ons wat belangrijk is. Hierdoor wordt er een stuk uit de communicatie weg gelaten en heb je weer kans op conflicten.


Ervaar jij vaak conflicten die op deze manier tot stand komen? En wil je daar beter mee leren omgaan? Neem dan contact met me op.

 
 
 
E-mailen
Info
Instagram