Be Conscious
Ben jij bewust over jezelf?

Strategisch praten


Ik heb al een keer een blog geschreven over de vraag is eerlijk zijn slim? Dit onderwerp sluit daar wel bij aan. In veel situaties levert het een hoop ellende op als je gewoon eerlijk zegt wat er aan de hand is. Dit heeft te maken met het bewustzijn van de andere partij. Zijn ze zich ergens niet van bewust zullen ze er ook niet tegenin gaan. Als je weet hoe dit werkt dan kun je dat gebruiken. Daarom noem ik het strategisch praten. Alleen zit er maar een heel dun lijntje tussen dit eerlijk gebruiken of oneerlijk.


Er zijn mensen die dit principe kennen en die dat met de beste bedoelingen gebruiken. Op sommige momenten is het niet handig en heeft het ook geen enkele zin om mensen ergens van bewust te maken als dit geen toegevoegde waarde heeft. Dit kan alleen maar voor ruis op de lijn zorgen. En dat wil je in sommige situaties niet. Vaak komt dit voor in werksituaties en word het gebruikt om zo efficiënter te werken. Een leidinggevende houd het in principe zo simpel mogelijk om niet teveel onnodige misverstanden te krijgen en zo ook tijd te besparen. Er is dan verder ook niet veel mis mee om dit op deze manier te doen. Alleen wat ik al zei is dat het lijntje tussen eerlijk en oneerlijk hierbij heel dun is.


Helaas zijn er ook mensen die dit op een minder eerlijke manier gebruiken. Ze weten dan exact wat ze wel en niet tegen iemand moeten zeggen. Hierin word vaak gebruik gemaakt van iemand de wortel voor houden. We kennen allemaal dit gezegde. Er word een paard met een stok en een lijntje een wortel voorgehouden zodat hij die wortel wil pakken maar met elke stap die het paard zet gaat de wortel ook vooruit. Hierdoor zal het paard blijven lopen en zal deze de wortel nooit krijgen. In veel werksituaties word deze figuurlijke wortel ook vaak gebruikt in de vorm van beloftes. Er word iets belooft wat vaak niet gaat gebeuren. Zodat mensen blijven doorlopen met het vooruitzicht van de belofte in hun hoofd. Maar wat er vaak niet gaat komen. Als er tegen die persoon gezegd word dat gaan we niet doen dan zal er direct weerstand komen. En als er een belofte gemaakt word met iets wat in de toekomst ligt dan kunnen we weer even door. Nu heb ik voorbeelden genoemd van werksituatie maar het kan ook in de privé sfeer voorkomen. Zelfs in relaties of bij familie.


Het kan soms vanuit een psychologisch oogpunt gedaan worden. Dat men iets op een specifieke manier tegen iemand zegt omdat men dan weet dat er een bepaalde reactie op komt. Bijvoorbeeld als er op iemand zijn geweten gepraat word en dat dan heel erg uitvergroot word dan zal iemand veel sneller meewerken. Overdrijving is dan een veelgebruikte manier om argumenten kracht bij te zetten. “Dan moet ik wel 10km omlopen” terwijl het maar 100m is. Of “Weet je wel niet hoeveel moeite mij dat kost?” terwijl het niet veel moeite kost. Het gaat nog veel verder als er meerdere mensen bij betrokken zijn. Er zijn mensen die precies weten wat ze tegen welke persoon moeten zeggen om een gewenst effect te hebben. Een mooi voorbeeld hiervan is als een kind iets aan de ouders gaan vragen wat niet mag. Gaan ze apart bij de ouders vragen en zeggen ze tegen papa “Van mama mag het wel” en bij mama zeggen ze hetzelfde. Maar ook weer in de werksfeer komt het ooit voor. Zeggen ze tegen de ene werknemer dat de andere collega ermee ingestemd heeft zodat de deze persoon ook instemt. En dat doen ze dan bij de ander ook.


Je kan je vast wel voorstellen als iemand dit geregeld vanuit oneerlijkheid doet dan kan dit zich tegen hen keren. Als mensen er onderling achter komen dat er een trucje is gebruikt om iemand over de streep te krijgen dan is de kans groot dat deze persoon ermee geconfronteerd word. Of als bepaalde mensen bij elkaar staan moeten ze heel goed weten en rekening houden met wat er tegen die personen gezegd is. Zodat ze niet hun mond voorbij praten. Het levert dus ook veel stress op. Want je moet continu weten wat je tegen wie gezegd hebt en dan ook weer nadenken over wat je kan zeggen. Kortom, dit vraagt veel vermogen van je brein. Als je altijd eerlijk bent dan hoef je niet na te denken wat je gezegd hebt en wat je gaat zeggen. Buiten dit straal je de energie uit dat het niet eerlijk is en zal iedereen dat opvangen, bewust dan wel onbewust. Maar iedereen voelt dat er iets niet klopt. En daardoor krijg je weer frustraties onder elkaar die je eigenlijk niet moet willen.

 
 
 
E-mailen
Info
Instagram