Het gebeurt iedereen wel een keer. Je denkt dat iets op een bepaalde manier is en je denkt er niet bij na dat het goed anders kan zijn dan wat jij denkt. Er komt een misverstand door en achteraf blijk je het aan het verkeerde eind te hebben. Het is natuurlijk niet handig maar het kan gebeuren. Als het niet te grote gevolgen heeft is er niet veel aan de hand. En als dit bij 1 keer blijft ook niet. Maar als je standaard ervan uit gaat dat het scenario wat jij in je hoofd hebt het enige scenario is. En je gaat ervan uit dat dat klopt. Dan heb je heel grote kans dat je in je hoofd een wereld gaat creëren die helemaal niet bestaat. En dat is best heftig denk ik.
Aannames maken kan in sommige gevallen te maken hebben met een bepaalde “intelligentie”. Sommige mensen die denken dan dat ze zoveel weten en dat ze zo slim zijn dat ze wel weten hoe iets in elkaar zit. Het kan ook zijn dat deze mensen al heel veel situaties gezien hebben waarin het gaat zoals hun denken. Maar uiteindelijk komen ze een keer in een situatie waar het anders loopt. Maar met die “intelligentie” kan het ook de andere kant op gaan. Alleen gaat het dan niet echt om intelligentie maar om bewustzijn. Als er een beperkt bewustzijn is dan zijn mensen vaak niet in staat om de klik te maken dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn. En laat staan dat ze kunnen bedenken wat er nog meer voor situaties mogelijk kunnen zijn. Dat laatste is ook niet nodig. Het is juist beter als je die situaties niet kan bedenken, des te eerder ga je vragen aan die persoon of je aanname klopt.
Als je dus vrijwel altijd een aanname maakt en deze nooit checked bij een ander. Dan stapelen de aannames zich op. En de ene keer zal het een juiste aanname zijn en de andere keer een onjuiste. Want je kan het nu eenmaal nooit altijd goed hebben. En als je in en situatie meerdere verkeerde aannames achter elkaar maakt dan kom je steeds verder van de werkelijkheid af te staan. En als er meer onjuiste als juiste aannames gemaakt worden dan raak je al snel het overzicht kwijt. En als je je vervolgstappen baseert op deze onjuiste aannames zullen er veel misverstanden ontstaan en mensen zich niet begrepen voelen met alle gevolgen van dien.
Het is daarom heel belangrijk dat je je bewust bent als je een aanname maakt. Want ongetwijfeld gebeurt het je wel een keer. En als je dan direct duidelijk word dat je een aanname maakt. Dan kun je het ook direct checken. Je kan meteen de vraag stellen “Klopt dat wat ik zeg?” Of gewoon verwoorden wat er gebeurt, “Nou maak ik wel een aanname, klopt dat?” of in de zin van “Tenminste, daar ga ik dan wel van uit.” Maar wacht daarna altijd op de reactie van de ander. Je krijgt dan een goedkeuring of een afkeuring. Als je hier niet op wacht en je ratelt gewoon door dan blijft het een aanname.
Zoals nu ook weer naar bovenkomt is communicatie voor het grootste deel bewustzijn. Bewustzijn dat er nog zoveel is wat je niet weet. Vandaar de uitspraak van Socrates “Weet dat je het niet weet”. En van daaruit is ook de socratische vraagstelling ontstaan. Als jij weet dat jij niet weet wat er in de ander zijn hoofd omgaat. En je maakt jezelf nieuwsgierig daarnaar. Dan ga je vanzelf vragen stellen. En dat zijn vaak ook de echte oprecht geïnteresseerde vragen. We gaan al snel invullen dat we denken te weten wat er in een ander omgaat. Maar als je mijn blogs volgt dan weet je dat dat werkelijk onmogelijk is. Er zijn zo ontzettend veel factoren die meespelen dat wij met ons beperkte mensenbrein hier gewoon geen weet van kunnen hebben. Het zou zelfs arrogant zijn als we denken dat we dat wel kunnen. Als er een bepaalde mate van ontwikkeld bewustzijn is dan denken we dat we alles weten. Alleen als dat bewustzijn nog verder ontwikkeld dan zullen we er achter komen dat we eigenlijk vrijwel niets weten. Dus mensen die denken dat ze alles weten hebben vaak een beperkt bewustzijn.
Over het onderwerp communicatie kan ik werkelijk uren door blijven praten. Mocht jij je social skills willen verbeteren of merk je dat je moeite hebt om goed en duidelijk te communiceren. Neem dan contact met me op en misschien is de communicatietraining “zuiver communiceren” iets voor jou.