Vertragen is versnellen
In het dagelijkse leven zijn we over het algemeen nogal gejaagd. We hebben veel te doen en willen eigenlijk nog veel meer doen. Onze grote vijand hierin is de tijd. We hebben 24u in een dag, we slapen daarvan ongeveer 8u, we zijn voor het werk gemiddeld 9u van huis. Buiten dat moeten we het huishouden doen, sociale contacten onderhouden, eten, douchen en als het kan ook nog even ontspannen. Kortom er blijft maar weinig tijd over. We zijn als Nederlands volkje heel goed in efficiënt dingen doen. We denken goed na voor we iets doen zodat we uiteindelijk meer tijd besparen en daardoor meer gedaan krijgen. En dit zien we ook terug in onze communicatie.
We herkennen vast wel de gesprekken waarin het tempo heel hoog ligt en het ene na het andere onderwerp aan bod komt. Vaak wordt er ook nog terug gesprongen naar een eerder onderwerp waarover toevallig nog iets te binnen schiet. En voor je het weet zit het gesprek erop en je hebt nog zoveel dingen te zeggen of te vragen. Wat zijn we dan precies opgeschoten met het gesprek? Het word er niet echt duidelijker op en voor je het weet heb je een misverstand en zijn we nog verder van huis.
Zoals ik al vaker besproken heb in mijn blogs is tijd nemen in een gesprek ontzettend belangrijk. Mensen uit laten praten, goed aandachtig luisteren, checken of je ook begrepen hebt wat er gezegd wordt, eerst het ene onderwerp afmaken voor je aan het volgende begint. Kortom, heel veel dingen om te doen in een korte tijd. Je zal wel denken als ik dit allemaal moet doen dan ben ik heel veel tijd kwijt. Dus als je sneller door het gesprek heen gaat kan ik tijd besparen. Echter is dit in de praktijk niet zo. Door snel door een gesprek heen te gaan en veel onderwerpen door elkaar te behandelen heb je hele grote kans op misverstanden en zelfs op conflicten. Wat op de langere termijn weer heel veel tijd kan kosten.
Daarom is het belangrijk om rustig de tijd te nemen in een gesprek en het onderwerp ook zo goed mogelijk en duidelijk te behandelen zodat je uiteindelijk zo min mogelijk kans hebt op misverstanden. Want misverstanden blijven altijd bestaan. Er is geen enkele manier om te communiceren dat je geen misverstanden en conflicten meer krijgt. Als we in een gesprek over een bepaald onderwerp iedereen de tijd geven om uit te praten, er kort over na te denken, te reageren of een vraag te stellen. Dan kunnen we ervoor zorgen dat heel veel misverstanden al uit de wereld zijn. We slaan tenslotte maar een stuk van het gesprek in ons bewuste geheugen op omdat we niet alles van een gesprek kunnen onthouden. Daarom is het verstandiger om het gesprek zodanig te vereenvoudigen dat alle onnodige informatie weg is en zoveel mogelijk concrete belangrijke dingen overblijven.
Zoals ik al zei is onze grote vijand hierin de tijd. Heb je geen tijd om aan alle onderwerpen te besteden behandel dan minder onderwerpen. Beter een paar onderwerpen goed als veel onderwerpen voor de helft. Kom op de andere dingen dan later terug, of skip het hele gesprek naar een ander rustiger moment.
Bewust worden hoe je zelf in een gesprek bent? Leren efficiënter communiceren op de lange termijn? Neem dan contact met me op.