Waarom wil iedereen altijd alleen maar de juiste keuze maken?
We komen in ons level elke dag weer voor veel keuzes te staan. Dit zijn kleine beslissingen maar ook soms hele grote beslissingen. En iedereen gaat daar anders mee om. Sommige mensen zijn heel vastberaden en besluitvaardig en anderen twijfelen ontzettend veel en zijn onzeker. Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben. 1 daarvan is altijd maar willen om de juiste keuze te maken.
In mijn vorige blogs heb ik het al vaker gehad over onze maatschappij die erop gericht is dat we moeten presteren. Het moet altijd positief zijn en je mag niets fout doen. Als je iets fout doet heb je gefaald en ben je niks waard. Een gevolg hiervan is dat heel veel mensen bang zijn om een foute keuze te maken. Eigenlijk moet ik het anders zeggen want er zijn geen goede of foute keuzes, alleen keuzes met een positieve of negatieve uitwerking. Dus eigenlijk zijn alle keuzes goed. Als je een keuze maakt en je hebt een positieve uitwerking dan is dat mooi meegenomen. En als je een keuze maakt en je krijgt een negatieve uitwerking dan mag je er weer van leren. Aan jou de keuze wat je hiermee doet.
Omdat wij dus van jongs af aan geleerd zijn dat alles positief moet zijn en dat we niet mogen falen. Zijn we er heel erg op gefocust om alleen maar keuzes te maken met een positieve uitwerking. Want we willen het goed doen omdat we anders het gevoel krijgen dat we niks waard zijn. Alleen is het onmogelijk om altijd een keuze te maken met een positieve uitwerking. Sterker nog, we moeten keuzes maken met negatieve uitwerkingen. Want daar leren we van. Als alles goed is en je voelt je overal prima bij dan ga je niets veranderen, dan kom je stil te staan. Als je een negatieve uitwerking hebt dat is meestal vervelend en dat wil je niet, dus je komt in beweging.
Als we voor een keuze staan waarvan we niet weten wat we er mee moeten doen en we zijn heel erg gefocust op die keuze met positieve uitwerking. Dan gaan we twijfelen en worden we onzeker. We gaan dan in ons hoofd zitten en alle plussen en minnen afwegen. Vaak gaan we ook aan anderen raad vragen. Maar vragen we dat aan de juiste persoon? Kan die persoon mij daar goed advies in geven? Vaak gaan we het ook aan meer dan 1 persoon vragen waardoor het in mijn ogen alleen maar onduidelijker wordt. En waarom? We hebben zelf alle antwoorden. Het enige wat we moeten doen is naar ons gevoel luisteren. Hier vind je alle antwoorden. En wil dat zeggen dat je dan alleen maar keuzes maakt met een positieve uitwerking? Nee, dit is geen garantie dat je nooit meer keuzes maakt met een negatieve uitwerking. Want misschien moet je wel die negatieve uitwerking ervaren. Als les om hiermee aan de slag te gaan, om weer wat van jezelf te leren en hierdoor te groeien in je bewustzijn. Kortom, het gaat erom wat je ermee doet of het uiteindelijk een positieve uitwerking wordt. Want alleen jijzelf kan van die negatieve dingen weer iets positiefs maken door ervan te leren.
Als je nu weer voor een keuze komt te staan waarin je niet weet wat je moet doen. Ga dan naar je gevoel en kijk wat op dat moment voor jou de goede keuze is. Als je voor jezelf en je gevoel op dat moment de juiste keuze maakt dan maakt het niet uit wat de uitwerking is. Dan moet het zo zijn. Is deze negatief dan weet je dat er werk aan de winkel is. Is deze positief dan is het misschien een beloning omdat je bewustzijn weer gegroeid is. Probeer dus niet alleen maar te focussen op de keuze met de positieve uitwerking maar durf ook je hoofd te stoten en ervan te leren. Ga maar eens na bij keuzes uit het verleden die geen fijne uitwerking hebben gehad. En ga eens terug naar dat moment dat je de beslissing hebt genomen. En ga dan eens na of je die beslissing toen gemaakt hebt op basis van je gevoel of op basis van ratio.
Heb je moeite om naar je gevoel te gaan en zit je veel in je hoofd? Ben je onzeker en twijfel je veel? En kun je daar hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op.