Laatste tijd is het onderwerp gezondheid helemaal hot. Ik hoor veel mensen erover praten. Je hoort vaak mensen zeggen dat iemand "(kern)gezond" is. Dan word ik nieuwsgierig, want dan vraag ik hoezo ben je daar zo zeker van? "Hij heeft geen klachten" word er gezegd.
En nu zijn we waar ik wil zijn. Als we geen bewuste klachten hebben wil het in mijn ogen nog niet zeggen dat je kerngezond bent. Er kunnen nog heel veel onbewuste klachten zijn. Wie heeft er niet ooit last van zijn rug? Of is snel moe? Dit zijn allemaal klachten die we vaak scharen onder de noemer "Dat hoort erbij" oftewel het is normaal. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Vaak zijn er 100.000 verschillende redenen te vinden waarom je moe kan zijn of last van je rug hebt.
Nu is het handig om even uit te leggen dat wij als mens 4 verschillende lichamen hebben. De eerste 2 kennen we allemaal en dat is het geestelijke lichaam en het fysieke lichaam. Maar veel mensen vergeten de andere 2, het energetische en het spirituele lichaam. En dat zijn misschien nog wel de 2 belangrijkste. Als het energetische of spiritueel systeem niet in balans is dan gaat de energie vastzitten en dan kunnen we allerlei fysieke klachten krijgen. Heel mensen kijken dan naar het symptoom, de rugpijn of de vermoeidheid. "Ach even rustig aan doen en dan gaat het wel weer". Maar er word niet gekeken naar de diepere lagen waardoor de rugpijn en vermoeidheid vermoeidheid komen waardoor de klacht vaak terug komt. Hier kunnen heel veel redenen aan ten grondslag liggen. Rugpijn kunnen oude emoties of trauma's zijn, vermoeidheid kan een parasiet in je systeem zijn of misschien is je lichaam los aan het laten.
Ook hoor ik vaak het argument: "ja maar hij sport 6 tot 7 keer in de week". Dit wil voor mij niet zeggen dat iemand per definitie gezond is. Sporten is spanning oftewel stress. Een bepaalde mate van die stress hebben wij nodig om fit en getriggert te blijven. Dan kan alles goed stromen en roesten we niet vast. Maar overmatig sporten is dus naar mijn mening niet gezond. Sporten is eigenlijk je lichaam een klein beetje beschadigen waarna je het weer laat helen en dan heelt het lichaam zich sterker terug om in de toekomst niet in de problemen te komen. Teveel van deze lichamelijke stress zorgt ervoor dat je lichaam continu in de allertheidsmodus staat. Het lichaam raakt te ver beschadigd en gaat de alarmbellen laten rinkelen want de conditie van het lichaam gaat alleen maar achteruit. Het is daarom belangrijk om de juiste balans tussen inspanning en ontspanning te vinden. Ik heb zelf altijd tot in het extreme gesport maar kan niet zeggen dat dat de meest gezonde periode van mijn leven was.
Ook voeding is belangrijk. Veel mensen zeggen :"Ik eet gezond". Maar wanneer eet je gezond? Ik ben van mening dat daar een groot misverstand over is. Sommige denken als ik zo min mogelijk calorieën eet of zo min mogelijk vet dan eet ik gezond. In mijn ogen draait het allemaal om balans. De juiste dingen eten die voor jou goed zijn. De juiste balans tussen de verschillende vetten. Zorgen dat je de juiste calorieën binnen krijgt en niet de ene maaltijd veel te weinig waardoor je de volgende weer meer gaat eten. Ook verschilt het tussen de verschillende bloedgroepen wat goed voor je is en wat niet. Ook hier komt het weer op bewustzijn en balans. Als je niet bewust bent van wat goed voor je is kan je ook niet gezond eten.